Инсти-от Ј. Емре

Инсти-от Ј. Емре

Фондацијата Јунус Емре; Запознавање на Турција, Турскиот јазик, историја, култура и уметност и доставување на документацијата поврзани со истото на располагање на светот; давање на услуги надвор од земјата на оние кои сакат да стекнат образование во сверата на Турскиот јазик, култура и уметност; преставува една јавна фондација која е формирана според законот број 5653 од ден 05.05.2007 година со цел да се зголеми културната соработка на Турција со другите земји како и зајакнување на пријателските односи.

Додека пак институцијата Јунус Емре која е една организација во склопот на фондацијата за остварување на целта на овој закон во центрите кои се отворени во иностранство покрај давање на едукација на турски со цел да ја запознае нашата земја води културни и активности од областта на уметността а мегудругото дава и подршка на научни истражувања.

Институцијата Јунус Емре која започна со работа во 2009 година досега во иностранство има повеке од 40 културни центри. Во нашите културни центри покрај давање на едукација на турски, со соработка со разни образовни институции во повеке земји ја подржува туркологијата како и образованието на турски јазик. Со цел да ја промовира нашата култура и уметност организира повеке активности и ја преставува нашата земја како во национални така и во мегународни активности.

 

Наши културни центри:

А

Авганистан – Кабул

Германија- Берлин

Германија –Келн

Албанија – Скадар

Азербејџан – Баку

Б

Белгија – Брисел

Босна и Херцеговина – Мостар

Босна и Херцеговина – Сараево

Ц

Алжир – Алжир

Ф

Мароко – Рабат

Франција – Парис

Г

Јужна Африка – Преторија

Грузија – Тифлис

Х

Холандија – Амстердам

Хрватска – Загреб

И

Англија – Лондон

Иран – Техеран

Италиа – Рим

Ј

Јапонија – Токио

К

Црна Гора – Подгорица

Казакистан – Астана

Косово – Призрен

Косово - Печ

Косово – Приштина

СТРК – Лефкоша

Л

Либан – Бејрут

М

Унгарија – Будимпешта

Македонија – Скопје

Египет – Александрија

Египет – Каиро

Молдавиа – Комрат

П

Полска – Варшава

Р

Романиа – Костенце

Романија – Букрешт

Руска Федерација – Казан

С

Србија – Белград

Судан – Хартум

У

Јордан – Аман