“Buğday” Filminin Prömiyeri Üsküp'te Yapıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Senaryosunu ve yönetmenliğini Semih Kaplanoğlu'nun üstlendiği "Buğday" filmi, 16. Cinedays Film Festivali kapsamında sinemaseverle buluştu.

Üsküp Yunus Emre Enstitüsünün katkılarıyla Makedonyalı izleyiciyle buluşan film gösterimi öncesi Semih Kaplanoğlu, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Balkanlarda bulunmanın her zaman güzel olduğunu söyleyen Kaplanoğlu, “Bizi var eden kültürün burada sürdüğünü görmek, yansımalarını görmek gerçekten çok etkileyici. Beni burada ağırladıkları için hem Yunus Emre Enstitüsü’ne, hem Film Festivali’ne şükranlarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

Üsküp YEE Müdürü Dr. Şemsettin Şeker ise, Türk sinemasının en önemli yönetmenlerinden Semih Kaplanoğlu ve “Buğday” filmini ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Semih Kaplanoğlu ile Söyleşi

Semih Kaplanoğlu, Üsküp Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliği yaptığı ziyaretinde, bir de söyleşi gerçekleştirdi.

Buğday’ın konuşulduğu söyleşide, filmle ilgili paylaşımlarda bulunan Kaplanoğlu, “Bütün dinler ilgi alanımdadır. İslam gelmiş geçmiş bütün peygamberleri hak olarak kabul eder. Kuran’da Hz. Musa’ya çok yer verilmiştir ve onunla ilgili pek çok kıssa vardır. Buğday’da Erol’la Cemil’in yolculukları Kuran’ın Kehf suresindeki bir kıssadan alınmıştır. Bu kıssa çağlar boyunca pek çok alim tarafından yorumlanmıştır. İbn-Arabi’nin Füsus’undaki yorumunu esas almaya çalışarak kendi yorumumu yapmaya çalıştım… Kutsal metinlerin geçmişe ait metinler olmadığına ve bu kıssaların bugün de insanlar arasında yaşandığına inanıyorum. İnsanın hakikati tarihsel bir olgu olamaz…” cümlelerine yer verdi.