Makedonya’da Osmanlı Türkçesi Kursiyerleri Sertifikalarını Aldı

Yazıcı-dostu sürüm

Bu yıl Üsküp ve İştip şehirlerinde yoğun talep üzerine Osmanlı Türkçesi kursları açan Üsküp Yunus Emre Enstitüsü (YEE) , bu kurslarda başarılı olan 21 kişiye katılım ve başarı belgesi verdi.

Sertifika dağıtım töreninde konuşan Üsküp YEE Müdürü Dr. Şemsettin Şeker, asırlara dayanan iki ülke ilişkilerinde ortak dilin Türkçe olduğuna dikkat çekti. Osmanlı Türkçesinin o devirdeki Türk medeniyetini anlamak için büyük önem arz ettiğini dile getiren Dr. Şeker, başlangıç ve orta seviye olmak üzere açılan kurslara bir sonraki dönem ileri seviye Osmanlı Türkçesi kurslarının da ekleneceğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:  

“Bu kurslarla Türkiye ile Makedonya ilişkilerinin daha sağlam bir zemine oturması için iki ülkenin dilini, kültürünü, geçmişini, tarihini doğru ve gerçeklerden hareketle inceleyecek, bunları kamuoyuna anlatacak insanların yetiştirilmesini amaçlıyoruz. Tarih, dil ve kültürün doğru zeminden hareketle, gerçeklerden hareketle anlatılması şüphesiz Makedonya–Türkiye ilişkilerinin daha da zenginleşmesine vesile olacaktır.” dedi.

Osmanlı Türkçesi kurslarında okutmanlık yapan Dr. Mehmet Gedizli ise kursların içeriğiyle ilgili bilgi verdiği konuşmasında 2017-2018 öğretim yılında gerçekleştirilen kurslarda öğrencilerin 20.Yüzyıl metinlerini rahatlıkla, 19. Yüzyıl metinlerini de Kamuslar yardımıyla okuyabilecek seviyeye geldiklerini söyledi. Osmanlı Türkçesi derslerine katılan öğrencilerin Türkçenin zenginliklerini farklı bir açıdan öğrenebildiklerini de ifade eden Dr. Gedizli, “Bir asır öncesine kadar aynı devletin vatandaşları olan Makedonya ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Osmanlı Türkçesini öğrenerek dedelerinin hikâyelerini belgelerden öğrenme fırsatı yakalamaktadırlar. Kursa katılan öğrenciler sadece mesleki destek olarak değil, özel ilgi ve merakları bağlamında Osmanlı Türkçesini öğrenmek istemektedirler.” şeklinde konuştu.

Kursa katılan öğrenciler; Türk dili ve edebiyatını, tarihini, kültür ve sanatını doğru kaynaklardan öğrenmek için Osmanlı Türkçesini öğrendiklerini belirttiler. Törene başta kursiyerler olmak üzere basın mensupları da yoğun ilgi gösterdi.