Во Книжевни разговори темата беше за писателот Салих Асим Бег

10/11/2017

Темата на Програмата беше книгата за Историјата на Скопје и  Околината , автор на книгата е Салих Асим бег , оваа важна и вредна работа која повторно беше вратена на денешните читатели е направен од страна на проф Д-р Сулејман Баки кој ја презентираше истата.

Покрај неговиот живот, дела и литературна насока, БАКИ исто така учесниците ги однесе на едно историско патување со неговото објаснување како Скопје које отомански град (помеѓу 1391 и 1212), во период на  Отоманската Империја и Српското Кралство, има позиција во администрацијата, како и во политички, комерцијални, социјални, урбани и културните аспекти .

На прорамата, присуствува Претседателот на МАТУСИТЕБ Г-дин Хусрев ЕМИН, Халкбанк АД Скопје Г-дин Билал СУЏУБАШИ, Халкбанк АД Скопје Член на Извршниот комитет Г-ца Букет ГЕРЕЧЏИ, Халкбанк АД Скопје Директор на дирекција на маркетинг и продажба на МСП Г-дин Садик ШАБАН и неговите соработници академци, студенти,писатели и како и многу посетители.

На крајот на програмата, директорот на Институтот Јунус Емре во Скопје д-р Шемсеттин ШЕЌЕР му дадe благодарница на Проф. Д-р Сулејман БАКИ .

На крај Му се заблагодаруваме и честитаме на ценетиот Проф. Д-р Сулејман БАКИ поради неговиот прекрасен говор , како и пренесените информации за минатото на градот Скопје и Салих Асим бег.