15 Temmuz Şehitleri Üsküp'te Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

T.C. Üsküp Büyükelçiliği himayelerinde, Yunus Emre Enstitüsü, TİKA, Anadolu Ajansı, Türkiye Maarif Vakfı ve MATÜSİTEB’in katkılarıyla, Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen hain darbe girişiminde şehit düşen kahramanları anmak amacıyla Üsküp'te “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” anma etkinliği düzenlendi.

Etkinliğe T.C. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Milletvekili Kemal Çelik, T.C. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elçi Hami Aksoy, T.C. Dışişleri Bakanı Özel Müşaviri Büyükelçi Koray Ertaş, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Devlet Bakanı Elvin Hasan, T.C. Büyükelçisi Tülin Erkal Kara, Kuzey Makedonya İslam Dini Birliği Başkanı Reisul Ulema Süleyman Efendi Recepi, diplomatlar, siyasi parti temsilcileri, milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Düzenlenen programda, T.C. Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan 15 Temmuz kısa filmi ve şehitler için saygı duruşu ile iki ülkenin milli marşlarıyla başladı. T.C. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun törene katılanlara hitaben yaptığı konuşmasında, Kuzey Makedonya ve Türkiye’nin  yıllardır süregelen dostluğundan bahsederek, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da Kuzey Makedonya’nın NATO üyeliğindeki  Türkiye’nin daimi desteğini hatırlatarak her koşulda Türkiye'nin Kuzey Makedonya’nın yanında olduğunu ifade etti. Türkiye'nin hain FETÖ terör örgütünün yapılandığı tüm ülkelerdeki haklı mücadelesine Kuzey Makedonya’nın da süregelen dostluk ilişkileri çerçevesinde gerekli desteği vermesini beklediğini belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından Kuzey Makedonya Radyo Televizyonu Türkçe Programı Müdürü Eran Hasip’in moderatörlüğünde 15 Temmuz Derneği Dışilişkiler Direktörü Mehmet Alğan ve Anadolu Ajansı Editörü Bünyamin Yılmaz’ın katılımları ile düzenlenen panelde, Anadolu Ajansı tarafından 15 Temmuz hain darbe girişiminin ve Türk milletinin vatanlarını canı pahasına darbecilere karşı savunuşunun tüm dünyaya aktarılışı, Kuzey Makedonya’da hain darbe girişiminin nasıl algılandığı ve soydaşların millî birlik ve beraberlik şuuru ile Türkiye’ye verdikleri destek anlatıldı.

Anma töreni 15 Temmuz Gecesi yaşananları gözler önüne seren fotoğraf sergisi ile son buldu.