5. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi

Yazıcı-dostu sürüm

Üsküp Yunus Emre Enstitüsü desteğiyle 27-30 Haziran 2019 tarihleri arasında TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un onursal başkanlığını yaptığı 5. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi'nin açılışı Üsküp'te Uluslararası Balkan Üniversitesinde yapıldı.

5. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi'yle Türk kültür ve tarihinde önemli bir yeri olan Balkan coğrafyasında bilimsel bir çalışma gerçekleştirerek başta Üsküp ve çevresinin sanatta, kültürde ve bilimsel çalışmalarda etkisi ortaya çıkarılmıştır.

Geniş bir yelpazedeki bilimsel konuları kapsayan etkinlikle üniversiteler ve ülkeler arasındaki iş birliğini artırmak, Türkiye'nin ve Türk akademisyenlerin ürettikleri bilimsel çalışmaların yurt dışında temsilini sağlamak ve bu vesileyle bilime, sanata ve ortak kültürel mirasa katkıda bulunması hedeflendi.

Kongreye Almanya, ABD, İngiltere, Rusya, KKTC, Kırgızistan, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kosova, Karadağ, Arnavutluk, Makedonya ve Türkiye olmak üzere 14 ayrı ülkeden 402 akademisyen katılırken, din, edebiyat, tarih, siyaset, ekonomi, hukuk, sağlık, turizm, coğrafya, bilişim teknolojileri, felsefe, sanat, davranış bilimleri, eğitim bilimleri başlıklarından oluşan 466 bildiri sunuldu. Kongre sonunda 3 dalda bilim ödülleri verildi. Konuşmaların ardından T.C. Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara tarafından Üsküp Yunus Emre Enstitüsüne plaket takdimi yapıldı.

Aynı zamanda Makedonya ve Türkiye'den belediye başkanları bir araya getirilerek, bölgede uygulanabilir projeler üzerinde panel de düzenlendi.