Destansı Zümrüd-ü Anka Müzikali Üsküp’te Seyirciyle Buluştu

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Yunus Emre Enstitüsü’nün katkılarıyla sahnelenen Zümrüd-ü Anka Müzikali Balkan Turnesinin ikinci durağında Üsküp Orduevi’nde Makedonyalılarla buluştu.

Gösteri öncesi açış konuşmasını yapan Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara, Türkiye’nin kültür ve medeniyet birikiminden, demokrasi ve insan haklarından ödün vermeden ilerlediğini dile getirerek, “Türkiye ve Türk kültürü, tarihi süreçte Makedonya’da vücut bulan kültür ve medeniyet unsurlarını da bünyesinde barındırmaktadır. Bu bağlamda Türkiye ve Makedonya arasında ortak değerler ve ortak bir kültür bulunmaktadır.” dedi.

Basına açıklamada bulunan orkestra şefi Musa Göçmen ise yapımcılığını üstlendiği Zümrüd-ü Anka’nın Türk kültürünü farklı yönleriyle anlatan bir medeniyet müzikali olduğuna vurgu yaparak "İçinde Türk coğrafyasının bütün müziklerini bulabilirsiniz. Çok heyecanlı bir proje. Gittiğimiz her yerde büyük ilgiyle karşılanıyoruz. İnanıyoruz ki bu Balkan turnesinin sonucunda çok değişik kalplere dokunacağız ve Anadolu'dan yayılan sevgi kültürünü hep beraber Balkanlar'da kucaklamış olacağız." dedi.

Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Şemsettin Şeker de tekâmüle ulaşan bir varoluşu, yeniden doğuşu simgeleyen Zümrüd-ü Anka’nın, bu müzikal ile bütün insanlığa hitap ettiğini belirterek, “Ortak kültür havzasında bulunan hemen herkesin kendisinden bir şeyler bulacağı bu destansı müzikale ev sahipliği yaptığımız için fevkalade memnunuz." diye konuştu.

Orta Asya’dan günümüze ulaşan kültür ve sanat mirasımızın öne çıkan unsurların temsili örneklerini bir araya getiren müzikal, Türk kültür dünyasını, geleneksel Türk müziğinin zenginliği içinde anlatıyor. Üsküp’te de oldukça ilgi gören müzikal, TRT Genel Müdürlüğü Müzik Dairesi Başkanlığına bağlı 45 kişilik bir koro, orkestra ve dans ekibi ile sahnelendi.