“Kütüphane Sohbetleri”nde Bu Hafta Veysi Üskübi’yi Anlattık

Yazıcı-dostu sürüm

Üsküp Yunus Emre Enstitüsü (YEE), “Kütüphane Sohbetleri” düzenlemeye devam ediyor. Enstitünün Türk kültürü ve sanatını daha yakından tanıtmak gayesiyle geleneksel hale getirdiği programın bu yıl düzenlenen ilk etkinliğinde Veysi Üskübi anlatıldı.

Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fadıl Hoca gerçekleştirdiği sunumda, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü ile birlikte düzenlemiş oldukları bu faaliyetin iki güzide kurumun ilk resmi faaliyeti olması nedeniyle son derece önemli olduğunu dile getirdi.

Şair Üskübi’nin hayatı, eserleri ve sanat anlayışı ile ilgili bilgileri edebiyatseverlerle paylaşan Prof. Dr. Hoca, 16-17 yüzyıl geçişinde yaşamış olan bu kıymetli divan şairinin eserlerinin kitap halinde yayınlanmasıyla, Balkanlarda Türkçe’nin akademik seviyede, şairler seviyesinde kullanıldığının kanıtlandığına işaret etti.  Veysi’nin Divan şiirinin inceliklerine ve sanatına vakıf bir sanatçı olduğunu, iyi bir şair olmasından ötürü de edebiyatımıza başarılı şiirler bahşetmeye muvaffak olduğunu da sözlerine ekledi.

Açış konuşmasında Enstitü’nün faaliyetleri hakkında bilgi veren Üsküp YEE Müdürü Dr. Şemsettin Şeker ise enstitünün Makedonya’da “ortak kültür” vurgusunu öne çıkaran faaliyetlere imza attığını söyledi. Veysi Üskübi’nin edebi kişiliğine de değinen Şeker, Üsküp’le özdeşleşmiş bir şair, bir yazar, bir devlet adamı olan Üskübi’nin, Türkçe’nin Makedonya topraklarında yaygınlaşmasında ve günümüze intikalinde emeği geçmiş önemli bir münşi olduğunu ifade etti.

Gostivar’daki Uluslararası Vizyon Üniversitesi’nde düzenlenen program, teşekkür belgesi takdimiyle sona erdi.