“Mülteciler Serüveni” Üsküp’te Ziyarete Açıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye'nin Üsküp Büyükelçiliği himayesinde Üsküp Yunus Emre Enstitüsünün (YEE), Anadolu Ajansı (AA) ile Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumunun (TRT) katkılarıyla, mülteci meselesine dikkat çekmek amacıyla düzenlediği “Mültecilerin Serüveni” isimli sergi ziyaretçilere açıldı.

Makedonya’nın başkenti Üsküp’teki tarihi Çifte Hamam'da açılan sergi ile Türkiye Cumhuriyeti’nin farklı kurumları vasıtasıyla mültecilere sunduğu güvenlik, konaklama, sağlık, eğitim ve sosyal yaşam şartlarını sergileyen fotoğraf ve görseller vasıtasıyla mülteci sorununun bir kez daha gözler önüne serilmesi amaçlanıyor.

Suriye’den Irak’a, Türkiye’den Yunanistan’a, Balkanlardan Bangladeş – Arakan sınırına dek pek çok coğrafyadan acı dolu yaşamları Makedonya kamuoyuyla paylaşmayı amaçlayan serginin açış konuşmasını Üsküp YEE Müdürü Dr. Şemsettin Şeker yaptı.

“Mülteci sorunu, kanayan bir yaradır.”

Dünya kamuoyunda önemine uygun bir şekilde yer almamasına rağmen ciddi bir mülteci sorunu olduğuna dikkat çeken Dr. Şemsettin Şeker, savaş, doğal afetler, hastalıklar, yoksulluk ve susuzluktan kaçıp farklı coğrafyalara sığınan 100 milyondan fazla mülteci olduğunun altını çizdi.

Türkiye'nin, bütün kurum ve kuruluşlarıyla; din, dil ve ırk ayrımı yapmadan bütün imkânlarını seferber edip, mağdur ve mazlumların yanında yer aldığını dile getiren Dr. Ş. Şeker, "Bu bağlamda dünyadaki mazlum, mağdur ve muhtaç insanların umudu Türkiye'dir, Türkiye olmaya da devam edecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Şeker, serginin anlam ve önemine değindiği konuşmasında "Bu sergi vesilesiyle Makedonyalı dostlarımızın, Makedonya kamuoyunun dikkatini dünyanın bu kanayan yarasına çekmeyi hedefliyoruz. Mülteci meselesi esas itibariyle bütün insanlığın çözmesi gereken ortak bir sorundur. Umarım 8 gün boyunca devam edecek olan bu sergi vesilesiyle dikkatleri insanlığın bu ortak dramına çekmeyi başarabiliriz." ifadelerini kullandı.

“Zulme uğrayanların sesi olmak istiyoruz.”

Anadolu Ajansı Arnavutça-Makedonca Haberler Editörü Adnan İdriz, AA objektifinden çekilen fotoğraf ve görüntülerin özellikle Suriye olmak üzere Orta Doğu ülkelerinde gerçekleşen savaşlarda yaşanan acılara ve mülteci krizine şahitlik ettiğini dile getirerek, şunları belirtti: "Bu konuda mültecilerin, tabiri caizse 'sessizlerin sesini' Anadolu Ajansı dünyaya duyurmuştur. Bir daha silah sesini duymama ve barut kokusunu hissetmeme arzusuyla 'umut yolculuğuna' çıkan mültecilerin çektiği çileler, zulme uğrayanların sesi olmak isteyen bizler için de bir sorumluluktu."

“Medya, kamuoyunun vicdanını temsil eder.”

TRT Üsküp Temsilcisi Bünyamin Şahin de medyanın kamuoyunun vicdanını temsil ettiğini ifade ederek, "Üç buçuk milyon kişiyi ağırlamanın ne olduğunu göreceksiniz, zaten videolarda seyredeceğiniz gibi bunlar yolda çamurda değil hastanelerine, giyeceklerine, okullarına kadar, kreşlerine kadar Türkiye tarafından en mükemmel şekilde karşılanmıştır." diye konuştu.

Serginin açılışına M.C Devlet Bakanı Aksel Ahmedovski, M.C. Başbakanlık Kültür Danışmanı Cvetanka Laskova, TİKA Üsküp Koordinatörü Aytekin Ayden, Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü İsmail Kocayusufoğlu, Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektörü Prof.Dr Fadıl Hoca, Makedonya Müzesi Müdürü Gordan Nikolov, Milli Sanat Galerisi Müdiresi Dita Starova, TBMH Genel Başkanı Erdoğan Saraç, M.C Kültür Bakanlığı Toplulukları Haklarını Geliştirme Ajansı Müdürü İlhan Rahman,Maarif Vakfı Makedonya Direktörü Mustafa Dillioğlu, Halkbank A.Ş. Makedonya Genel Müdürü Bilal Sucubaşı, Ramstore Genel Müdürü Ayhan Uzun, MATÜSİTEB Genel Başkanı Hüsrev Emin, ADEKSAM Başkanı Tahsin İbrahim, MRT Türkçe Yayınları Sorumlusu Erhan Hasip, SOS Çocuk Köyü temsilcisi Sırcan Ahmet, öğretim görevlileri, gazetecilerin yanı sıra çok sayıda öğrenci ve vatandaşlar katıldı.

Mültecilerin birbirinden hazin hikâyelerini gündeme getirerek bu konuda Balkanlar ve daha geniş coğrafyada toplumsal hassasiyetin dikkatini bu yöne çekmeyi amaçlayan sergi,  41 fotoğraf ve 5 görüntüden oluşuyor.