"Türk Okçuluğunun Tarihi Serüveni" Konulu Sergi Kuzey Makedonya'nın Başkenti Üsküp'te Açıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Okçular Vakfı ve Yunus Emre Enstitüsü’nün ortaklığında 22 Aralık tarihinde tarihi Kurşunlu Han’da “Türk Okçuluğunun Tarihî Serüveni” konulu sergiyi TBMM Başkanı Mustafa Şentop açtı.

Programa Kuzey Makedonya Anayasa Mahkemesi Başkanı Salih Murat, Kuzey Makedonya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Azim Nuredini, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, milletvekilleri, belediye başkanları, ülkedeki Türk kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Okçular Vakfı tarafından Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te düzenlenen "Türk Okçuluğunun Tarihi Serüveni" konulu serginin açılış programında konuşan Şentop, serginin tarihi kıymetinin haiz olduğunu belirterek bu serginin Tozkoparan İskender'in okçuluk alanında kırılamayan rekorunu kırdığı bu tarihsel alanda düzenlenmesinin ayrıca anlamlı olduğunu dile getirdi.

Kadim Türk tarihinde ok ile yayın adalet ve hakimiyet sembolü olarak kabul edildiğini kaydeden Şentop, bu sebeple Türk kültüründe ok meydanlarına kutsiyet atfedildiğini ve bu meydanların cennetten bir parça şeklinde tasvir edildiğini söyledi.

Bakan Yardımcısı Alpaslan: "Bu tür faaliyetler Kuzey Makedonya ile ilişkilerimizi çok daha güçlendirecek."

Türkiye Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan da okçuluğun Türk insanı ve Türkiye için son derece önemli olduğunu belirtti.

Türkiye'nin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde 20 eserinin bulunduğunu dile getiren Alpaslan, Türk okçuluğunun da UNESCO'ya kaydedildiğini söyledi.

Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız da Üsküp'ün ok ve yay dendiğinde mutlaka zikredilmesi gereken bir şehir olduğunu vurgulayarak "Okçular Vakfı olarak başta okçuluk olmak üzere geleneksel sporların ihyası sürecinde bir katkımız olacaksa saygıdeğer Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın medeniyetimizin idrak, inşa ve ihya sürecine verdiği mücadeleye bir destek olacaksak ne mutlu bize. Okçular Vakfının temel amacı ve sorumluluğu da budur. Bu sorumluluğu taşımak da boynumuzun borcudur." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Tozkoparan İskender’in menzil taşının replikası Kurşunlu Han’daki yerini aldı.