Üsküp'te Türkçe Çalıştayı ve Türkçe Öğretmenlerine Yönelik Eğitim Semineri Gerçekleştirildi

Yazıcı-dostu sürüm

2010 yılından bu yana Türkçe eğitiminde yaklaşık 5000 öğrenci sayısı ve Kuzey Makedonya’nın en önemli devlet kurumları ile gerçekleştirdiği dil eğitim protokolleri vasıtasıyla hatırı sayılır bir ortak dil lobisi oluşturan Üsküp Yunus Emre Enstitüsü, 16-18 Ağustos 2021 tarihleri arasında Kuzey Makedonya’nın Üsküp, Ustruga ve Ustrumca şehirlerinde Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçiliği’nin desteğiyle ve Kuzey Makedonya Eğitim Bakanlığı ortaklığında Türkçe çalıştayı ve Türkçe öğretmenlerine yönelik eğitim semineri düzenledi.

Programın Üsküp'teki kapanış törenine Kuzey Makedonya Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Arafat Şabani, Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Öğretimi ve Türkoloji Müdürü Prof. Dr. Yavuz Kartallıoğlu, Kurum temsilcileri, Türkçe bölümü akademisyenleri ve öğretmenler katıldı.

Kuzey Makedonya Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Şabani, burada yaptığı konuşmada, ülkedeki Türkçe eğitim sorunlarına bilimsel bir perspektif sunmak ve eğitimsel, yönetimsel, ekonomik, sosyal ve kültürel boyutlarıyla bu toplantının düzenlendiğini söyledi.

Çalıştaya Kuzey Makedonya'daki 65 ilkokul ve 13 lisede Türkçe eğitimde sorunlar ve çözüm önerilerinin konuşulacağını aktaran Şabani, "Umarım bu çalıştayda öncelikle sorunların masaya yatırılması, öncelikle sorunlara çözüm önerileri getirilmesi, orta ve uzun vadede Türkçe eğitimdeki sorunlara çözüm önerilerin sunulacağı bir çalıştay olacak." diye konuştu.

Kartallıoğlu da seminerlere yaklaşık 100 eğitmenin katıldığı bilgisini vererek, "Pazartesi gününden bu yana Kuzey Makedonya genelinde Türkçe öğreten Türkçe öğretmenlerin mesleki gelişimlerini artırmak, mesleki yeterliklerini en iyi düzeye getirmek amacıyla Türkiye'den birlikte geldiğimiz beş Türkçe uzmanıyla birlikte onlara çeşitli dersler veriyoruz." ifadelerini kullandı.

Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Serhat Kula ise kurum olarak Kuzey Makedonya'da 11 yılda 5 binin üzerinde öğrenciye Türkçe öğrettiklerini söyledi.

Kuzey Makedonya'daki öğretmenlere yönelik eğitimlere devam ettiklerini aktaran Kula, "Bu çalıştay kapsamında Türkçenin bölgedeki ihtiyaçlarını gözlemlemiş, aslında bir röntgen çekmiş oluyoruz. Bu kamp dolayısıyla bölgelerde de istişare ettiğimiz konuları bugün burada Üsküp'te bir değerlendirme toplantısıyla sonuçlandırmayı planlıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Program katılımcılara “Katılım Belgesi” takdimiyle son buldu.

 

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü Türkçeyi ve Türk kültürünü yaygınlaştırmak üzere dünyanın farklı coğrafyalarında hizmetlerini...