"Aşk-ı Nebi" Oratoryosu İcra Edildi

Yazıcı-dostu sürüm

Opera sanatçılarından oluşan koro, Makedonya Opera ve Balesinin Senfoni Orkestrası eşliğinde gerçekleşen "Aşk-ı Nebi" Oratoryosuyla Makedonya’da ilgili alanda bir ilke imza atılmış oldu. Konser boyunca icra edilen bu ilginç müzikal paylaşımın izleyicilerde bıraktığı heyecan ve pozitif etkileşim görülmeye değerdi.

Makedonya Opera ve Balesinin büyük salonunda, Makedonya Kültür Bakanlığı, Yunus Emre Enstitüsü - Üsküp Türk Kültür Merkezi ve  Halkbank'ın destekleriyle ortaklaşa gerçekleştirilen "Aşk-ı Nebi" Oratoryosuna; Makedonya Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Bekim Neziri, M.C.Devlet Bakanı Furkan Çako, T.C. Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil, Çayır Belediye Başkanı İzet Meciti, M.C.Kültür Bakanlığı Müsteşarı Behicüddin Şehabi, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Yard.Doç.Dr.Mehmet Samsakçı, Üsküp’teki Muadil Kurumların Yöneticileri ve çok sayıda Makedonyalı müzikseverler katıldı.

Yayın basına ilgili etkinlikle demeç veren M.C. Kültür Bakanlığı Müsteşarı Behicüddin Şehabi:’’Makedonya Opera ve Balesinde bugüne kadar İslam dini motifli bir oratoryo konseri yapılmadığını, dolayısıyla ilk oratoryoyu gerçekleştiren bizler olmamız hasebi yetiyle bizim için tarihi bir değer taşımaktadır’ ‘dedi. Oratoryonun bestekârı Fatos Lumani, metin yazarı Artan Grubi’dir, dolayısıyla oratoryo Arnavutça icra edilecek, ancak konser esnasında Nurullah Gençin ‘’yağmur’’ başlıklı Naat-ı Şerif’inden seçmeler Türkçe ve Makedonca da seslendirileceğini’’ dikkat çekti. 

Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Yard.Doç.Dr.Mehmet Samsakçı oratoryo etkinliğine değinirken şunlara dikkat çekti:’’ Kalkandelenli bestekar Fatos Numani’nin bestelediği Makedonya Bale ve Operasının icra ettiği, dünyaca ünlü Türk Orkestra Şefi Hakan Şensoy’un yönettiği, neyzen Abbas Yahya ve gurubunun iştirak ettiği çok hoş bir konser izleyeceğiz. Yunus Emre Enstitüsü Üsküp Türk Kültür Merkezi olarak Halk Bankla beraber Makedonya Kültür Bakanlığına destek verdiğimiz, hem Makedon hem de Türk kurumlarının ortaklaşa gerçekleştirdiği faaliyet söz konusudur. Doğulu sazlarla Hazreti Peygamber Efendimize yazılmış ve bestelenmiş eserleri çok dinledik, ama Batılı – Avrupai sazlarla devasa bir orkestrada İslami bir muhtevanın işlenmiş olması gerçekten çok farklı ve heyecan verici bir sunum. Umarım bu gece oratoryoyu izleyen tüm Makedonyalı vatandaşlar, müzik severler bu icradan maddi manevi zevk alacaklar ve hoş bir kazanımları olacaktır".

Oratoryonun Bestekârı Fatos Numani:’’Bir yılı aşkın süredir "Aşk-ı Nebi" Oratoryoyu gerçekleştirmeyi çok istiyordum, nasip oldu ve hayalim gerçekleşti, dolayısıyla kendimi çok mutlu hissediyorum. Benim için coşkulu bir gece oldu’’ ifadelerini kullanarak Yunus Emre ile işbirliğin devamının gelmesini temenni ediyorum’’ dedi.