Üsküp’te “Makedonya’da Osmanlı Dönemi Şehir Kadın Kıyafetleri” Sergisi

Yazıcı-dostu sürüm

 

Üsküp Yunus Emre Enstitüsü ve Makedonya Müzesi ortaklığında, “Makedonya’da Osmanlı Dönemi Şehir Kadın Kıyafetleri Sergisi” açıldı.

Makedonya Müzesi Sergi Salonu’nda gerçekleşen açılışta konuşan Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Şemsettin Şeker, Türkiye ve Makedonya arasındaki ortak kültüre, değerlere ve tarihe atıfta bulunarak, “Sergideki giyim kuşam gibi maddî kültür unsurlarına bakıldığı zaman Makedonya'daki Makedon, Arnavut, Sırp, Ulah, Boşnak gibi farklı etnik kökenlerin aslında ortak zevk ve estetik algı ile aynı havzadan beslenen gelenek-göreneklere bağlı bulunduğunu görürüz. Bu sergi vesilesi ile hem ortak değerlerimizi tanıtmayı hem de tarihe karşı oluşmuş bir takım önyargıları ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Makedonya Müzesi Müdür Vekili Gordan Nikolov da sergi ile toplumları birleştiren unsurları göstermeyi amaçladıklarını belirterek, "19'uncu ve 20'nci yüzyılın modası bu topraklardaki tüm etnik toplulukların sembolüdür. Burada gördüğünüz giysiler hem Müslüman hem de Hristiyan kadınlar tarafından giyilmiştir." diye konuştu.

Sergiyi ziyaret eden ABD Büyükelçisi Jess Baily ve eşi, sergideki kıyafetlere büyük ilgi göstererek Üsküp Yunus Emre Enstitüsü faaliyetleri hakkında bilgi aldı. Büyükelçi Baily, gelecek dönemde Üsküp Yunus Emre Enstitüsünün faaliyetlerine ev sahipliği yapacak Osmanlı mirası Kurşunlu Han’ın mimarisine olan hayranlığını da dile getirdi. Eşi Capie Polk Baily ise Osmanlı döneminden kalan muhteşem kıyafetlere karşı olan hayranlığını belirtti.

Programa, T.C. Üsküp Büyükelçiliği İkinci Kâtibi Ülker Yarın, Maarif Vakfı Üsküp Müdürü Mustafa Dillioğlu, T.C. Eğitim Müşaviri Tamer Sevim, T.C. Ticaret Müşaviri Bünyamin Kutlu, Büyükelçilik temsilcileri, Halkbank’ın Üsküp Şubesi Müdürü Bilal Sucubaşı ve yetkilileri, akademisyenler, basın mensupları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda Üsküplü katıldı.