54. Uluslararası Struga Şiir Festivali

Yazıcı-dostu sürüm

31 Ağustos 2015 tarihinde Struga’da düzenlenen 54. Uluslararası Struga Şiir Festivali’ne 29 ülkeden 44 şair katıldı. Üsküp Yunus Emre Enstitüsü ile Festival arasında yapılan işbirliği sonucunda İsmail Kılıçarslan ve Metin Celal Türk şiirini temsilen festivale katılanlar arasındaydı.

Festivalin açılışında konuşan Makedonya Cumhuriyeti Kültür Bakanı Elizabeta Kançeska Mileska: “Böyle bir gösteride dünya dilleriyle şairlerin değerleri kanıtlanarak, şiirin dünyayı değiştirebilecek gücü ortaya çıkar” ifadelerini kullandı. Açılış gecesinde geçtiğimiz yılın Festival “Altın Çelenk” ödülünün sahibi Çinli şair Bei Dao bir şiirini katılımcılarla paylaştı. Şair Bei Dao’nun ardından festivale katılan kırk dört şair kendi dillerinde şiirlerini misafirlerle paylaştılar.

Struga Şiir Festivali’nin kapanış gecesinde Üsküp’e gelen dünya şairleri şiirlerini bir kez daha Üsküp Taş Köprüsü’nün yanında kurulan sahnede bu kez Üsküplü şiir severlerin beğenisine sundular. Şair İsmail Kılıçarslan, Struga Şiir Akşamları Festivali’nin dünyanın en önemli şiir geleneklerinden biri olduğunu ve Türk şairlerine ilgi gösterilmesinin hoşuna gittiğini belirterek “Dünyada şiir yaygınlaştıkça, dolaşıma girdikçe, şiirin sesi yükseldikçe inanıyorum ki kötülüklerin, savaşın sesi azalacak” ifadelerini kullandı.

Festival sonrasında, 01 Eylül 2015 tarihinde Üsküp Yunus Emre Enstitüsü’nde İsmail Kılıçaslan’ın sunumuyla "İslam Medeniyeti Ne Değildir?" konulu söyleşi gerçekleştirildi.