“Sultanlar Üsküp'te“ Resim Sergisi

Yazıcı-dostu sürüm

 

Üsküp Yunus Emre Enstitüsü’nün organizasyonunda ressam İsmail Acar'ın "Sultanlar Üsküp'te" temalı resim sergisi, 16 Kasım 2015 tarihinde Üsküp Çifte Hamam Sanat Galerisi’nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu.  

Çok sayıda sanatseverin katılımıyla gerçekleşen sergi açılışına Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil, T.C. Üsküp Büyükelçiliği Kültür Müşaviri Hakan Özçelik, Makedonya Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Üyesi Salih Murat, Makedonya Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Müsteşarı Behicuddin Şehabi, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Yard. Doç. Dr. Mehmet Samsakçı, MATTO Başkanı Eyüp Kahveci, Halkbank Üsküp İcra Kurulu Başkanı Necdet Palakçı, Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü İsmail Kocayusufoğlu, TRT Makedonya temsilcisi Bekim Muhtareviç ve çok sayıda sanatsever katıldı.

Serginin açılış töreninde yapmış olduğu konuşmasında T.C. Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil, "Ortak tarihimizi ve ortak kültürümüzü çok güzel bir sanatla yansıtan bu sergi hepimizi duygulandırdı. Sanatçımız İsmail Acar, bu eserleriyle gerçekten dünyada ve bölgemizde yaşanan bu sıkıntılı ortama bizler açısından mutluluk ve huzur katmış oldu." İfadelerini kullandı.

Açılış töreninde konuşma yapan Makedonya Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Müsteşarı Behicuddin Şehabi, "Otantik tarihi mekân Çifte Hamam’da açılan “Sultanlar Üsküp’te” temalı sergiyle alakalı tarihi bir noktayı belirtmek istiyorum: Osmanlı Padişahları söz konusu olduğunda özellikle Üsküp ve Makedonya için 36 Padişahtan dördü Sultan Murad, Fatih Sultan Mehmet, Sultan Ahmet ve Sultan Mehmet Reşat özel önem arz etmektedir’’ ifadelerini kullandı.

Ressam İsmail Acar, basın yayına vermiş olduğu demecinde; "Üsküp bizim için çok özel bir yer. Balkanlar ve Makedonya Anadolu'ya çok benziyor. Balkanlar yüzyıllarca birçok kültürle iç içe uyum içerisinde yaşamış ve ortak bir kültür oluşturmuş, varlığını göstermiş bir alan. Türklerin de kaderinin çizildiği, kültür oluşturduğu bir alan. Sultanlar sergimle aslında geçmişe bir atıfta bulunup hoşgörü kültürünü ve birçok farklılığın bir arada uyum içinde birbirini yok etmeden yüzlerce yıl yaşanmasını bir değer olarak sanatseverlere yansıtmaya çalıştım. Bu ortak paydanın sultanlar teması altında herkese, burada yaşayan tüm topluluklara bir özellik kattığını düşündüm." ifadelerini kullandı.  

Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Yard. Doç. Dr. Mehmet Samsakçı, yaptığı konuşmasında ‘’16 Kasım 2015 tarihinde çok önemli ve çok çarpıcı bir resim sergisi ile sanatseverlerin karşısındayız. Üsküp Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye’nin sanatını ve sanatçılarını Makedonya’da tanıtmak ve bir kısım Makedonyalı sanatçıları Türk, Arnavut, Makedon, Boşnak fark etmeksizin, Türkiye sanat ortamlarına taşımak ve sanatseverlerle buluşturmak gayesiyle çalışmalarına devam etmektedir. Bu açıdan Üsküp Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye ile Makedonya arasında bir kültür köprüsüdür. Türkiye’de ve dünyada çok önemli şahsi veya karma sergilere katılmış olan İsmail Acar’ın ‘’Sultanlar Üsküp’te’’ temalı resim sergisini sanatseverlerle buluşturmuş olmaktan mutluluk duymaktayız. Bu sergi aynı zamanda görme engellilere de hitap eden bir sergi; tablolardan iki tanesi görme engelli vatandaşlarımız için gerekli teknikle kurgulanmış olup görme engelli misafirlerimiz elleriyle söz konusu resimlere dokunup o resmi görebilir ve o hikâyeyi okuyabilirler.” İfadelerini kullanmıştır.

Sergi sonrasında düzenlenen kokteylin ardından resim sergisi açılış programı sona ermiştir. İsmail Acar’ın “Sultanlar Üsküp’te” resim sergisi 22 Kasım 2015 tarihine kadar Üsküp Çifte Hamam’da ziyarete açık olacaktır.