Üsküplü Yahya Kemal Beyatlı, Doğumunun 131. Yıldönümünde Saygıyla Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

2 Aralık 2015 tarihinde Üsküp Türk Çarşısı’ndaki tarihî Davut Paşa Hamamı’nda Üsküp Yunus Emre Enstitüsü ile Köprü Derneği işbirliğinde “Doğumunun 131. Yıldönümünde Yahya Kemal’i Üsküp’te Hatırlamak” adlı konferans ve şiir dinletisi programı düzenlendi.  

Yahya Kemal Beyatlı’nın 131’inci yaş günü nedeniyle düzenlenen programa, T.C. Üsküp Büyükelçiliği II. Kâtibi Yusuf Ziya Kenar, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Yard. Doç. Dr. Mehmet Samsakçı, Köprü Derneği Başkanı Hüsrev Emin, TİKA Makedonya Program Koordinatörü Teoman Tiryaki, Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü İsmail Kocayusufoğlu, Çayır Belediye Başkan Vekili Doç. Dr. Süleyman Baki, MATÜSİTEB Başkanı Tahsin İbrahim, üniversite hocaları, yerli şair İlhami Emin, Fahri Ali, işadamları, öğrenciler ve Üsküplü vatandaşlar katıldı.

T.C. Üsküp Büyükelçiliği İkinci Kâtibi Yusuf Ziya Kenar, yaptığı selamlama konuşmasında, iki ülke arasındaki ilişkilerin hem tarihsel hem de günümüz bağlamında geliştiğine dikkat çekti. Yahya Kemal Beyatlı gibi müstesna bir şahsiyetin 131. doğum yıldönümünde düzenlenen söz konusu program nedeniyle organizasyonu gerçekleştiren kurumlara teşekkürlerini iletti.

Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Yard. Doç. Dr. Mehmet Samsakçı programda “Resimler Eşliğinde Yahya Kemal Beyatlı Biyografisi” adlı bir sunum yaptı. Samsakçı, Yahya Kemal’in hayatını anlatırken: “Türk medeniyetinin şairi olarak nitelendirilen Beyatlı, bu sıfatı Türk edebiyatında hakkıyla taşıyabilecek pek az kişiden biridir. Beyatlı hem Balkan hem de Türk medeniyetleri için son derece önemli şahsiyettir. Yahya Kemal'i konuşmak demek, Türk ve İslam medeniyetlerini konuşmak demektir. Yahya Kemal'i anlamak, bu iki medeniyeti anlamak demektir. Yahya Kemal ferdi, milli ve beşeri manada medeniyetin şairidir.” ifadelerini kullandı.

Yunus Emre Enstitüsü tarafından uygulanan Türkoloji Projesi kapsamında Kalkandelen Devlet Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde görev yapan Yard. Doç. Dr. Ertuğrul Karakuş programda, “Yahya Kemal’in Şahsiyetinin Teşekkülünde Üsküp Tesiri” konulu bir sunum yaptı. Karakuş, Yahya Kemal’in ailesi, doğumu, çocukluğu, Üsküp’teki anıları, eğitimi ve İstanbul’a gidişine kadarki süreçle ilgili araştırmalarından elde ettiği kaynak bilgileri katılımcılara aktardı.  Üsküp şehrinin Yahya Kemal’in sanatında büyük bir yeri olduğuna dikkat çeken Karakuş, “Rumeli’de Türklüğün tekâsüf ettiği şehir olmasıyla Üsküp, Yahya Kemal Beyatlı’nın fikir ve sanat dünyasının özüdür” ifadelerini kullandı.

Programın sonunda Yahya Kemal Beyatlı’nın şiirlerinden oluşan bir seçki katılımcılarla paylaşıldı. Kanun sanatçısı Cengiz İbrahim’in kanun resitali sonrasında program sona erdi.