Makedonya’da Türkçe Eğitim Çalıştayı

Yazıcı-dostu sürüm

Makedonya Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanlığı, Yunus Emre Enstitüsü ve TİKA tarafından gerçekleştirilen "Makedonya'da Türkçe Eğitimindeki Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı", Makedonya genelinde 65 ilköğretim ve 13 lisede Türkçe eğitim veren okul müdürleri ile öğretmenlerin ve Makedonya’daki devlet ve özel üniversitelerin akademik kadrolarının katılımlarıyla gerçekleştirildi.

24-25 Aralık 2016 tarihleri arasında Makedonya’nın başkenti Üsküp’te yapılan çalıştay kapsamında, Türkçe eğitimi noktasında karşılaşılan sıkıntılar masaya yatırıldı. Çalıştayda, eğitimde meydana gelen problemler ile ilgili olarak oluşturulan planlama ve stratejiler ile kısa ve uzun vadeli bir yol haritasının oluşturulması kararlaştırıldı. Çalıştaya katılan Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Öğretim Merkezi Müdürü Kerim Sarıgül, Yunus Emre Enstitüsünün dünyada yaklaşık 40 farklı ülkede 50 merkezinin bulunduğunu ifade ederek, bu merkezlerde Türkçe öğretimi, Türkçenin sorunları ve geleceğine dair birçok faaliyet düzenlendiğini belirtti. Sarıgül ayrıca “Her ülkede olduğu gibi burada da Türkçe öğretiminde ve eğitiminde çeşitli sorunlar, talepler ve ihtiyaçlar bulunmakta, bu bağlamda öğretmenlerimizle birlikte bu sorunları masaya yatıracağız, tartışacağız ve çözüm önerilerinin neler olduğunu konuşacağız." dedi.

Türkoloji ve Şarkiyat bölümlerinde Yunus Emre Enstitüsüne ait Türk odalarının oluşturulması, ihtiyaç duyulması halinde Üsküp dışında Türkçe kurslarının açılması ve ülke genelindeki mevcut Türkçe kurslarının Enstitünün gözetiminde yürütülmesinin sağlanması çalıştayda tavsiye niteliğinde sunulan maddeler arasında yer aldı.

Makedonya Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanlığı ve TİKA’nın yanı sıra, Beyaz Hareket Vakfı, Balkanlar ve Türk Dünyası Vakfı ile Dünya Balkan Dernekleri Federasyonu’nun destek verdiği çalıştay toplu fotoğraf çekimi ve sertifika dağıtımı ile son buldu.