Makedonya’da “Yahya Kemal’in Üsküp’ü” Programı

Yazıcı-dostu sürüm

Üsküp Yunus Emre Enstitüsünün “Abide Şahsiyetler” projesi kapsamında 21 Nisan 2017 tarihinde Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Karakuş’un anlatımlarıyla “Yahya Kemal’in Üsküp'ü” isimli gezi programı gerçekleştirildi.

Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara katılımları ve Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Karakuş’un rehberliğinde 25 kişilik bir gurupla Medeniyet Şairi Yahya Kemal Beyatlı’nın hayatında önemli yer tutan Üsküp şehri gezisi programı sabahın erken saatlerinde başladı.

İlk olarak Üsküp’ün tarihî yerleşim düzenini ve Yahya Kemal Beyatlı’nın yaşadığı bölgeyi daha iyi anlamak adına Vodno Dağı tepesinden Üsküp şehri kuşbakışıyla seyredildi.

Akabinde Beytalı’nın Üsküp’te kayıt olduğu fakat şairin ailesinin Selanik’e göç etmesi sebebiyle devam edemediği Üsküp İdadiyesi’nin son kalan ön yüzünün bulunduğu yere gidilerek gezi programına devam edildi.

Yahya Kemal’in Üsküp’te gittiği iki tekkeden birisi olan Üsküp Rufai Tekkesi’nden sonra, Beyatlı’nın annesinin mezarının bulunduğu İsa Bey Camisi ziyaret edildi.

Beyatlı gibi yüzlerce önemli şahsiyet yetiştirmiş olan İrfan Mektebi’nin son kalan pencerelerinin bulunduğu bölgeye gidilerek Yahya Kemal’in Üsküp’ü nasıl temaşa ettiği konuşuldu ve programın sonlarına doğru TİKA tarafından restorasyonu devam eden Sultan Murat Camii ile yanındaki İshak Bey Türbesi’nin Bayatlı’nın hayatındaki etkileri hakkında bilgi verildi.