Üsküp'te Mehmet Âkif Ersoy ve İstiklal Marşı Paneli

Yazıcı-dostu sürüm

Üsküp Yunus Emre Enstitüsü tarafından 13 Mart Pazartesi günü “Tarih Işığında Bir Dava Adamı Mehmet Âkif Ersoy ve İstiklâl Marşı” konulu panel gerçekleştirildi.

İstiklal Marşının kabulünün 96. yıl dönümü münasebetiyle Stone Bridge Hotel’de gerçekleştirilen “Tarih Işığında Bir Dava Adamı Mehmet Âkif ERSOY ve İstiklâl Marşı“ konulu panel yoğun ilgi gördü. M.C. Anayasa Mahkemesi Üyesi Salih Murat, T.C. Üsküp Büyükelçiliği Müsteşarı Cem Gündüz, TİKA Üsküp Koordinatör Yardımcısı Emine Gizem Başkan, T.C. Eğitim Müşaviri Tamer Sevim, T.C. Din İşleri Müsteşarı Murat Alkan, T.C. Ekonomi Müsteşarı Bünyamin Kutlu, Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği Başkanı Hüsrev Emin, Anadolu Ajansı Üküp Temsilciliği Müdürü Adnan İdriz, TRT Üsküp Temsilciliği Müdürü Bekim Muhtareviç ve çok sayıda davetlinin katıldığı panel, bir dakikalık saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Açılış konuşmasında günün anlam ve önemine dair düşüncelerini dile getiren Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdür Vekili Fuat Korkmaz, Mehmet Âkif Ersoy’un hem şair, hem yazar hem de bir din âlimi olarak yaptığı katkıların bütün insanlık açısından önemli olduğunu vurgulayarak Âkif’in aynı zamanda fikirleriyle ve düşünceleriyle yeni Türkiye’ye de ilham kaynağı olduğunu ifade etti.

Panel başkanlığını Kalkandelen Devlet Üniversitesi Şarkiyat Bölümü Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Dr. Selçuk Kürşad Koca’nın üstlendiği programda, Aziz Kiril ve Metodiy Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Görevlisi Faruk Gezgin “İstiklal Marşının Kabulü ve Bir Dava Adamı Mehmet Âkif Ersoy” başlıklı bildirisini sundu. Gezgin konuşmasında, Âkif’in İstiklal Marşı’nın her kıtasında ve mısrasında vurgu yapmış olduğu millî ve manevi değerlere değindi.

Ayrıca panele konuşmacı olarak katılan ve İstiklal Marşı’nın kabul edildiği döneme ait tarihi notlar paylaşan Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Şener Bilali, İstiklal Marşı’nın yazıldığı döneme ait tarihi olaylara vurgu yaparak Osmanlı Devleti’nin 19. yüzyılda yaşamış olduğu bölünme ve parçalanmaya dikkat çekerek Âkif’in üzerindeki tesirlerini ifade etti.

Panelin son kısmında, yeni çıkarttığı kitabıyla edebiyat camiasına bir nevi adımını atan Üsküplü genç şair Mehmet Arif, Üsküplü şair ve kanaat önderi Fettah Rauf Efendi’nin Mehmet Âkif’e atfettiği “Mehmet Akif Bey Öldü” şiirini okudu.