Yahya Kemal Beyatlı Üsküp’te Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Kuzey Makedonya Kültür Bakanlığının destekleriyle Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) tarafından Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’teki tarihî Davut Paşa Hamamında, Yahya Kemal Beyatlı’nın vefatının 61. yıl dönümü nedeniyle “5. Uluslararası Yahya Kemal Beyatlı Türkçe Şiir Şöleni” programı gerçekleştirildi. Üsküp Yunus Emre Enstitüsü etkinliğe “Yahya Kemal Beyatlı” Fotoğraf Sergisi ve kitap tanıtımı ile katıldı.

Sergide kıymetli şairimiz Yahya Kemal Beyatlı'nın özel eşyaları, el yazısı notları ve kitaplarına ait hatıra fotoğrafları yer aldı. 23 fotoğraftan oluşan sergi, tarihî Davut Paşa Hamamında 3 gün boyunca  ziyaretçilere açık tutuldu.

Türk edebiyatının değerli şair ve yazarlarından Bahtiyar Aslan’ın "Türkçenin Nöbetini Tutmak, Zeynel Beksaç ve Şiiri" adlı kitabının tanıtıldığı programda, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Samsakçı ve Uluslararası Balkan Üniversitesi Araştırma Görevlisi Seyhan Murtezan İbrahim söz alarak kitap hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Kitabın müellifi Bahtiyar Aslan’ın konuşması ile devam eden etkinlikte, kitap, şiir ve edebiyat hakkında düşünceler katılımcılarla paylaşılırken gençleri yazmaya teşvik edildi.

Ayrıca bu kitabın bu alanda tek başına yeterli olmayacağını dile getiren Bahtiyar Aslan, “Bu bir başlangıç gibi gözüküyor şu anda. Ben gücümün yettiği kadar Balkan edebiyatlarını çalışmaya devam edeceğim. Türkiye’deki arkadaşlarımı, öğrencilerimi bu konuda çalışmaya teşvik edeceğim. Bu kitap gerekli ilgiyi görürse Türkiye’den başka insanlar da bu alana yönelmeye başlar.” şeklinde konuştu.

Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Buradaki Türkler birçok etken ve birçok sebeple Türk ama en çok ta Türkçe konuştukları için Türk. İşte dil bu bakımdan önemli. Türk olmanın birçok gerekçeleri var ama birinci ve en kuşatıcı gerekçe Türkçe konuşmak!”

Zeynel Beksaç ise Balkanlarda böyle çalışmalara büyük ihtiyaç olduğunu dikkat çekerek “Bu kitabın yayınlanmasının mutlaka pozitif bir etkisi olacaktır. Edebiyatçılarımızı, yazarlarımızı daha bir motive edecektir ve Bahtiyar hoca gibi diğer yazarlar da bu konuda kollarını sıvayacaklarını inanıyorum çünkü Balkanlarda gelişen Türk edebiyatı bunu hak ediyor.” dedi.

Kendisi hakkında yazılan bir eserin duygusal etkilerini anlatan Beksaç “Gerçekten sevindirici bir olgu. Umarım arkadaşlarım da böyle bir sevinci ve mutluluğu kısa zaman içerisinde yaşar, onlar da bunu hak ediyor. Balkan Türk edebiyatı bunu hak ediyor ve en kısa bir zaman içerisinde diğer mutlulukların da yaşanmasını canı gönülden diliyorum.” şeklinde konuştu.

 Program imza töreni ile son buldu.