Инсти-от Ј. Емре

Инсти-от Ј. Емре

Yazıcı-dostu sürüm

Фондацијата Јунус Емре; Запознавање на Турција, Турскиот јазик, историја, култура и уметност и доставување на документацијата поврзани со истото на располагање на светот; давање на услуги надвор од земјата на оние кои сакат да стекнат образование во сверата на Турскиот јазик, култура и уметност; преставува една јавна фондација која е формирана според законот број 5653 од ден 05.05.2007 година со цел да се зголеми културната соработка на Турција со другите земји како и зајакнување на пријателските односи.

Додека пак институцијата Јунус Емре која е една организација во склопот на фондацијата за остварување на целта на овој закон во центрите кои се отворени во иностранство покрај давање на едукација на турски со цел да ја запознае нашата земја води културни и активности од областта на уметността а мегудругото дава и подршка на научни истражувања.

Институцијата Јунус Емре која започна со работа во 2009 година досега во иностранство има повеке од 58 културни центри. Во нашите културни центри покрај давање на едукација на турски, со соработка со разни образовни институции во повеке земји ја подржува туркологијата како и образованието на турски јазик. Со цел да ја промовира нашата култура и уметност организира повеке активности и ја преставува нашата земја како во национални така и во мегународни активности.

 

Наши културни центри:

 

А

АБД - Вашингтон

Авганистан – Кабул

Австралија - Мелбурн

Австрија - Виена

Азербејџан – Баку

Албанија – Скадар

Албанија - Тирана

Алжир – Алжир

Англија – Лондон

Б

Бахреин - Манама

Белгија – Брисел

Босна и Херцеговина – Мостар

Босна и Херцеговина – Сараево

Босна и Херцеговина - Фојница

Г

Германија- Берлин

Германија –Келн

Грузија – Тифлис

Е

Египет – Каиро

И

Иран – Техеран

Италиа – Рим

J

Јапонија – Токио

Јордан – Аман

Јужна Африка - Јоханесбург

K

Казакистан – Астана

Катар - Доха

Косово - Печ

Косово – Призрен

Косово – Приштина

Л

Либан – Бејрут

M

Македонија – Скопје

Малезија - Куала Лумпур

Мароко – Рабат

Мексикански - Мексико Сити

Молдавиа – Комрат

П

Пакистан - Карачи

Пакистан - Лахоре

Полска – Варшава

Р

Романиа – Костенце

Романија – Букрешт

Руска Федерација – Казан

Руска Федерација - Москва

С

Сенегал - Дакар

Сомалија - Могадишу

Србија – Белград

СТРК – Лефкоша

Судан – Хартум

T

Тунис - Тунис

У

Украина - Киев

Унгарија – Будимпешта

Ф

Франција – Парис

Х

Холандија – Амстердам

Хрватска – Загреб

Ц

Црна Гора – Подгорица

Ш

Шпанија - Мадрид